Welkom op de website van Psycho-Pastorale Praktijk
Hans van de Beek. Hier kun je geholpen worden bij diverse problemen rond mannelijkheid en identiteit » Lees meer

Losse seks bestaat niet

02-11-2022 | Casual seks
Losse seks bestaat niet Seksuele gezondheid is een thema dat de laatste jaren veel aandacht krijgt. Dat dit hard nodig is, blijkt ook uit het boek van McIlhany en McKissic Bush. De auteurs laten zien wat de impact van seks is op de zich ontwikkelende hersenen van adolescenten en jongvolwassenen. Ze onderbouwen dit met neurowetenschappelijk onderzoek.

Seksverslaving

Dopamine, een neurotransmitter die ervoor zorgt dat je je goed voelt als je iets spannends hebt ondernomen, speelt hierin een belangrijke rol. Seks is een zeer sterke veroorzaker van de dopaminebeloning en hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor deze stof. Risicovol seksueel gedrag geeft hen dus een extra prettig gevoel en vergroot de kans op meer risicovol gedrag en seksverslaving. De schrijvers benadrukken dan ook het belang van voorlichting over dit 'derde risico', naast de kans op soa's en ongewenste zwangerschappen.


Emotionele binding

Naast dopamine zijn er nog meer chemische stoffen die het brein aanmaakt tijdens seks. Een daarvan is oxytocine, dat zorgt voor een emotionele binding tussen de partners. 'Kan seks voor echtparen een gezonde, relatieondersteunende ervaring zijn, en tegelijk maar een gewone lichamelijke ontmoeting voor alleenstaande singles die elkaar versierd hebben?' vragen de schrijvers. Nee dus. Ook uit breinonderzoek blijkt dat 'losse seks' niet bestaat. Een boeiend en verhelderend boek dat pleit voor liefdevolle, monogame relaties.

Bron: Habakuk.nu
(N.a.v. Verstrikt, door Joe McIlhany & Freda McKissic Bush, 166 blz., prijs € 14,90. Uitgeverij Novapres, Hoenderloo, 2011.)
 

Meer weten?

Voel je vrij om je naam en telefoonnummer en/of e-mailadres in te vullen. Ik neem dan contact met je op om te kijken of ik je kan helpen. Een vrijblijvend gesprek kan nooit kwaad.

[{"id":"513","field_id":"1","field_value_id":null,"type":"value","comparison_type":"validation","comparison_id":"0","comparison_validation":"mandatory","comparison_value":null,"target_type":"error","target_id":null,"error":"Dit veld is verplicht."}]
[{"id":"514","field_id":"2","field_value_id":null,"type":"value","comparison_type":"validation","comparison_id":"0","comparison_validation":"mandatory","comparison_value":null,"target_type":"error","target_id":null,"error":"Dit veld is verplicht."},{"id":"515","field_id":"2","field_value_id":null,"type":"value","comparison_type":"validation","comparison_id":"0","comparison_validation":"email","comparison_value":null,"target_type":"error","target_id":null,"error":"Dit is geen geldig e-mailadres."}]
[{"id":"516","field_id":"3","field_value_id":null,"type":"value","comparison_type":"validation","comparison_id":"0","comparison_validation":"phone","comparison_value":null,"target_type":"error","target_id":null,"error":"Dit is geen geldig telefoonnummer."}]
[]